پذیرش خود و خودپذیری چیست؟ (همراه با تمرین)
خودپذیری نقش مهمی در بهزیستی ما دارد. میدانیم که شادی، موفقیت و روابط خوب ارتباطی نزدیک با پذیرش خود دارند.
علاوه بر این، میدانیم که پذیرفتن خودمان منجر به زندگی معتبرتر میشود و شانس بیشتری برای تحقق پتانسیل هایمان را ارائه میدهد. اما خودپذیری دقیقاً چیست و چگونه میتوان به آن دست یافت؟ آیا راهی سریع برای برقراری صلح با کسی که هستید وجود دارد؟
برای شروع، به این بحث میپردازیم که چرا همۀ ما در زندگی به پذیرش خود نیاز داریم و اینکه چگونه این امر به دوست داشتن خودمان ارتباط دارد. در مرحلۀ بعد، به دانش پذیرش خود خواهیم پرداخت.
به عنوان مثال، در نظر خواهیم گرفت که سوگیری منفی چگونه ما را عقب نگه میدارد و چرا اغلب ما تمایل داریم که به طور منظم مثبتاندیشی را نادیده بگیریم. از آنجا، شما در موقعیتی عالی خواهید بود تا بتوانید به پذیرفتن بزرگ خودتان فکر کنید.
ما چهار تکنیک را ارائه خواهیم داد که میتوانید از اروز استفاده کنید، و با بررسی نحوۀ استفاده از تکنیکهای خود هیپنوتیزم برای ایجاد پذیرش خود، به پایان میرسانیم.
چرا به پذیرش خود نیاز داریم؟
اولاً، چرا خودپذیری مهم است؟ به طور خلاصه، وقتی نمیتوانیم خودمان را بپذیریم، تا حدودی به دروغ زندگی میکنیم. ما همچنین عزت نفس پایینتری داریم و آن اندازه برای خود ارزش قائل نیستیم که به دیگران اجازه دهیم ما را ببینند.
در مقابل، وقتی احساس میکنیم که میتوانیم خودمان را بپذیریم، احساس شادی بیشتری میکنیم، مطابق با ارزشهای واقعی خود زندگی میکنیم و به دیگران اجازه میدهیم خود واقعی ما را ببینند. این امر امکان را برای پیوندهای عمیق باز میکند.
شروع به دوست داشتن خود کنید
مزایای پذیرش خود شهودی است؛ البته همواره آسان نیست که خودتان را دوست داشته باشید. بسیاری از ما تجربیات اولیهای داشتهایم که به ما یاد میدهد بهگونهای به اندازه کافی خوب نیستیم.
در نتیجه، معمولاً یاد میگیریم که فرافکنی یک خود دروغین عاقلانهتر از پذیرفتن کامل آن چیزی است که هستیم. علاوه بر این، همانطور که به زودی بررسی خواهیم کرد، نحوه عملکرد مغز انسان، تأکید بر اطلاعات منفی را آسانتر میکند.
یکی از راههای شروع به بررسی سطح پذیرش خود این است که از خود بپرسید چه ویژگیها و خصوصیاتی را در مورد خود دوست دارید.
اگر مطمئن نیستید، این احتمال وجود دارد که کار دیگری برای یادگیری پذیرش خودتان باقی مانده است. گاهی اوقات بخش بزرگی از این کار به شناخت خود برمیگردد تا بتوانید خودتان را بپذیرید.
در موارد دیگر، تأکید بیشتر بر رد داستانهای دروغین است که به شما میگویند لیاقت پذیرفته شدن را ندارید.
علم خودپذیری
پس از بررسی مختصر اهمیت پذیرش، ممکن است اکنون تعجب کنید که چرا پذیرش خودمان برای ما بسیار سخت است.
حتی افرادی با تربیت نسبتاً شاد و زندگی جذاب همچنان میتوانند برای به دست آوردن پذیرش خود مبارزه کنند. یکی از عواملی که در اینجا نقش دارد، این است که قسمت های مختلف مغز ما اطلاعات منفی و مثبت را مرتب میکند.
به طور خاص، نیمکرهای که با احساسات و تجربیات منفی سروکار دارد، بیشتر بر اطلاعات متمرکز است.
این بخش شناختی و جزئیاتمحور ذهن شما در واقع تمام جزئیات کوچک مرتبط با چیزهای منفی که از سر میگذرانید را تثبیت میکند. پردازش چیزهای منفی در زندگی ما صرفاً به قدرت مغز بیشتری نیاز دارد و نتیجۀ اغلب این است که زمان بیشتری را صرف تثبیت این امور میکنیم.
از آنجا، طبیعی است که فرض کنیم امور منفی وزن بیشتری دارد. نتیجه نهایی این است که ما به راحتی متقاعد میشویم که بدتر از خوب هستیم و برای پذیرش خود تلاش میکنیم.
سوگیری منفی
روشهای متفاوتی که اطلاعات را پردازش میکنیم، منجر به سوگیری منفی میشود. این تفکر منفی در روانشناسی به خوبی مطالعه شده است و به تمایل ما به توجه بیشتر به بدیها نسبت به خوبیها اشاره دارد.
پیامدهای دنیای واقعی شامل احساس درد ناشی از انتقاد بسیار بیشتر از احساس شادی همراه با غرور است. اگر به نمونههایی از زندگی خود فکر کنید، میتوانید این سوگیری را به طور عملی ببینید.
وقتی نوبت به پذیرش خود میرسد، تهیه فهرستی از چیزهایی که در مورد خودتان دوست ندارید، بسیار آسان است و ارائه حتی چند ویژگی که واقعاً در مورد خودتان دوست دارید، واقعاً چالشبرانگیز است.
این سوگیری منفی حتی تأثیرات گستردهای دارد. به عنوان مثال، باعث میشود که آسیبهای روحی و روانی را به قیمت از دست دادن شادترین خاطراتمان را به صفر برسانیم و توجه ما را به جای موفقیتهایمان به اشتباهاتمان جلب میکند.
غلبه بر این سوگیری منفی به زمان و تلاش نیاز دارد. در بخش بعدی، به برخی از قدرتمندترین تکنیکها برای انجام این کار خواهیم پرداخت. پیش از آن، بیایید لحظه ای مکث کنیم و بیشتر در مورد تأثیر نادیده گرفتن مثبت فکر کنیم.
مثبتاندیشی را نادیده گرفتید
آخرین باری که متوجه علائم انرژی مثبت در زندگی خود شدید، چه زمانی بود؟ این امر میتواند به طرق مختلف خود را نشان دهد؛ از احساس سطوح بالای انرژی در صبح تا تجربه یک حس عالی از اشتیاق و علاقه در مورد یک پروژه جدید.
اگر به طور منظم آن انرژی مثبت را در مورد خود و کارهایی که در زندگی انجام میدهید احساس نکنید، بیشتر و بیشتر به سمت طرد شدن خود سوق خواهید یافت.
مطلب مرتبط: بهترین جملات تاکیدی مثبت (+99 جمله شگفت انگیز)
این طرد شدن خود منجر به روشهای غیراصولی برای ابراز وجود و تصمیمگیریهایی میشود که در درجه اول برای خشنود کردن دیگران است.
برای اینکه در مورد شخصیت خود شاد، راضی و خوشبین باشید، باید تا ریشه مشکل پیش بروید و شروع به یافتن راههایی برای هماهنگی بهتر با انرژی مثبت کنید.
ایجاد عزت نفس برای کمک به پذیرش خود
بیایید اکنون به وظیفۀ فعال ایجاد خودپذیری بپردازیم. اگر به دنبال یادگیری نحوۀ غلبه بر عزت نفس پایین هستید، نتیجه نهایی یکسان خواهد بود. به هر حال، عزت نفس از پذیرش خود سرچشمه میگیرد.
اگر میخواهید نسبت به خودتان احساس خوبی داشته باشید، باید آنچه را که واقعاً هستید بپذیرید و با او درگیر شوید. این امر به این معنی است که ویژگی های خوب و بد خود را بپذیرید و این خیال را رها کنید که برای دوستداشتنی شدن باید کامل باشید.
چنین کاری قطعاً چالشبرانگیز است، زیرا همۀ ما استانداردها و فشارهای عزیزانمان و حتی استانداردهای بیشتری را از فرهنگ عمومی و رسانه درونی کردهایم.
بنابراین حتی اگر به صورت تئوری درک کنید که برای احساس بهتر در مورد خود چه کاری باید انجام دهید، ممکن است برای به کار بردن این درسها تلاش کنید.
این امر بدان معناست که داشتن یک برنامه محکم و منسجم برای ایجاد عزت نفس بسیار مهم است؛ برنامهای که بتوانید هر روز آن را دنبال کنید و بر روی آن نتایج روزانه برای ایجاد اعتماد به نفس سالم و تزلزلناپذیر نسبت به فردی که هستید، ساخته شود.
در اینجا چهار تکنیک واضح و مؤثر وجود دارد که میتوانید برای شروع ساختن آن طرح از آنها استفاده کنید.
استفاده از جملات تأکیدی مثبت مسیر درست
همانطور که احتمالا پیشتر میدانید، جملات تأکیدی مثبت جملاتی هستند که در حمایت از یک هدف به خود میگویید. با این وجود، طراحی تصادفی جملات تأکیدی که به شما در ایجاد عزت نفس کمکی نمیکند، به طرز شگفتانگیزی آسان است.
به عنوان مثال، به این جمله تأکیدی «من یک رابطه موفق و عاشقانه خواهم داشت.» توجه کنید، اگر در حال حاضر عزت نفس پایینی دارید، واقعاً نمیتوانید این تأیید را قبول کنید.
این امر در تنش با باورهای منفی فعلی شما در مورد خودتان است. در عوض از کوچکتر شروع کنید و با جملات تأکیدی مثبت کوتاهی که اهداف متوسطی دارند، بیاورید.
اگر در تلاش برای ایجاد پذیرش خود هستید، میتوانید این جملات تأکیدی را امتحان کنید: «من لایق این هستم که در مورد خودم احساس بهتری داشته باشم» و «من هر روز خودم را بیشتر دوست دارم». این تأکیدات به جای جلب توجه به چیزهایی که ندارند، منعکسکنندۀ یک مسیر آرام و پیوسته به سمت مثبت بودن هستند.
نکته دیگری که در مورد تأییدیهها قابل توجه است، انعطاف ذاتی آنها است. بسیاری از مردم نمیدانند که شما میتوانید با تأکید بیشتر از خواندن آنها در آینه کاری انجام دهید.
قویترین جملات تإکیدی خود را بنویسید و آنها را در جایی نشان دهید که دائماً بر ناخودآگاه شما تأثیر میگذارند. همچنین اگر در طول روز مشکل دارید میتوانید یادآورهای دورهای را تنظیم کنید، جملات تأکیدیتان در تلفنتان ظاهر شوند تا به بازنشانی ذهنیتتان کمک کند.
نقاط قوت خود را پیدا کنید و زمانی را به آنها اختصاص دهید
همانطور که در پیشتر اشاره کردیم، عزت نفس پایین و مشکلات در پذیرش خود با سوگیری های منفی در تفکر ما مرتبط است. از آنجایی که مغز شما اطلاعات منفی را مرتبطتر نشان میدهد، باید ذهن خود را فعالانه به سمت چیزهای مثبت هدایت کنید تا این سوگیری را متعادل کنید.
یکی از راههای انجام این کار و تقویت عزت نفس، یافتن نقاط قوت و تقویت آنهاست. اگر بتوانید به خود نشان دهید که مهارتهای ارزشمند، لذتبخش و مفیدی دارید، این امر میتواند به شما کمک کند تا خودتان را بپذیرید و بپذیرید. به عنوان مثال، اگر در شیرینیپزی مهارت دارید، ممکن است دیگران را برای یک مهمانی دسر دعوت کنید یا آثار مورد علاقه خود را به عنوان هدیه بدهید.
این نوع انتخابها به شما این امکان را میدهد که پیشرفت کنید و از بازخورد مثبتی که از دیگران دریافت میکنید نیز لذت ببرید. این نوع انتخاب ها به شما این امکان را می دهد که پیشرفت کنید و از بازخورد مثبتی که از دیگران دریافت می کنید نیز لذت ببرید. با این حال، شاید شما هنوز اینگونه نیستید؛ شاید نمیدانید نقاط قوت خود چیست. اگر چنین است، خود را به چالش بکشید و ده چیزی را که در طول عمرتان در آنها خوب بودهاید، بنویسید.
شما میتوانید قضاوتهای خود و همچنین افراد دیگر را درج کنید و هیچ موردی برای لیست خیلی کوچک نیست! وقتی کامل شد، از خود بپرسید: این هفته چه کاری میتوانید انجام دهید تا یکی از آن نقاط قوت خود را نشان دهید و رشد دهید؟
کمی دلسوزی به خود داشته باشید
مجموعه سوم تکنیکهایی که پذیرش خود را تقویت میکنند، همگی حول محور ایده شفقت و دلسوزی به خود میچرخند. به طور خلاصه، شفقت آگاهانه به خود به معنای رفتار مهربانانه با خود است؛ اساساً، همان حمایتی را که به یک دوست ارائه میدهید، به خود ارائه دهید.
اگر عزت نفس پایینی دارید، اتخاذ این نگرش آسان نیست، اما هر یک از تمرینات و تغییرات زندگی زیر میتواند به شما کمک کند:
تمرینات ذهنآگاهی روزانه را انجام دهید؛ در طی آن چشمان خود را ببندید، عمیق نفس بکشید و اجازه دهید افکارتان از ذهن خودآگاه شما عبور کنند.
وقتی به تمرکز حواس عادت دارید، میتوانید لایههای اضافی به تمرین اضافه کنید؛ مانند اسکن بدن (که در آن به هر قسمت از بدن خود به نوبه خود توجه میکنید، متوجه میشوید که چه چیزی حس خوبی دارد و چه چیزی نیاز به مراقبت و استراحت دارد).
تصمیم بگیرید که چه چیزی از دیگران لیاقت دارید و در راستای آن تصمیم، حد و مرزها را حفظ کنید. اگر دیگران با شما با احترام و مهربانی رفتار نمی کنند، دوباره ارزیابی کنید که آیا آنها جایی در زندگی شما دارند یا خیر.
در عین حال، سعی کنید با کسانی که به شما کمک میکنند احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید، ارتباط برقرار کنید. از خودت عذرخواهی کن. به اشتباهات و پشیمانیهای گذشته نگاه کنید و درک کنید که در آن زمان بهترین کار را انجام میدادید. تصمیم بگیرید که از آن تجربیات درس بگیرید و رنجش را رها کنید.
ستایشها را بپذیر!
در نهایت، بسیاری از ما آمادهایم که ستایشها را رد کنیم.اگر کسی بگوید ما کار بزرگی انجام دادهایم، ممکن است بگوییم که کار آسانی بوده است.
اگر شخص دیگری بگوید ما زیبا به نظر میرسیم، ممکن است به صورت بازتابی بگوییم «نه واقعاً!». با این حال، هر بار که این تعریفها را رد میکنیم، باورهای منفیای را که در مورد خود داریم، دوباره تأیید میکنیم.
این تقریباً برعکس گفتن جملات تأکیدی مثبت است، زیرا ما چیزی منفی را با صدای بلند میگوییم و آن را در تصویر خودمان نفوذ میدهیم. این بدانمعنی است که مهم است که روی پذیرش ستایش کار کنیم تا همۀ چیزهای مثبت در ذهن ما جا بیفتند و عزت نفس پایین ما را به چالش بکشند.
اما چگونه میتوانیم وقتی احساس ناراحتی میکنیم، تعریف و تمجید را بپذیریم؟ یکی از چیزهایی که میتوانید امتحان کنید، داشتن ناراحتی است.
ممکن است بگویید «بعضی وقتها پذیرش تحسین برایم سخت است، اما خیلی ممنونم!»، یا «احساس ناخوشایندی دارم که در مرکز توجه قرار گرفتهام، اما واقعاً از آنچه شما گفتید قدردانی میکنم!».
با گذشت زمان، امیدواریم که بتوانید چنین تعریفهایی را بدون ضمیمه سلب مسئولیت بپذیرید، اما در روزهای اولیه، انطباق میتواند مفید باشد. و در حالی که روی این موضوع کار میکنید، سعی کنید نگاهی انتقادی به این امر بیندازید که تصور منفی از خود در وهله اول از کجا میآید.